Кампания за възстановяване на горите в България

2012-04-05


На 4 април 2012 година, сряда, в землището на село Вакарел, Софийска област, близо до язовир Огняново, екипът на Овергаз, в това число и двама служители на “ГАЗТЕК БГ” АД, заедно с ученици от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд” и „Българско школо”, дадоха началото на 15-тата поредна кампания за възстановяване на горите „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца”.

Екипите засадиха над 400 дръвчета под напътствията на професионалистите от местното ловно стопанство. Лесничеите ще продължат грижата за новата гора и призоваха засадилите да я навестяват всяка година, за да помагат тя да бъде опазена.
Към газовата компания и учениците се присъедини отново и Европейският делови конгрес с проекта си „ЕДК – въглеродно неутрална организация”, по който Овергаз е главен изпълнител. Така в рамките на двете инициативи ще бъдат засадени общо 18 декара с фиданки черен бор.

Проектът на Овергаз за възстановяване на българската природа започна през 2000 година със залесяването на 22 декара площи в лесничейството на Чирпан. От тогава, с участието на над 600 деца от 12 български града, бяха засадени над 130 хиляди броя дръвчета на територията над 380 декара горски стопанства и лесничейства в различни региони от страната. Засадените дървета поглъщат средно 3 000 тона CO2 годишно.